O Komiži

Komiža se nalazi na zapadnoj strani otoka Visa u dubokom Komiškom zaljevu. Ne oskudjevajući prirodnim ljepotama poput šljunčanih plaža kao što su Kamenice, Gusarica, Nova Pošta, Velo Žalo i mnoge druge, Komiža pruža širok raspon prirodnih ljepota za njene posjetitelje. Od kvalitetnog smješata (hotela i apartmana), preko broja povijesnih točaka, samostana i utvrda, ovaj gradić ima sve. Ako do sada niste znali, jedan od zaštitnih znakova Komiže je brodica Falkuša.

Klima

Komiza croatia

Otok Vis, kao i cijela Dalmatinska obala, pripada mediteranskom tipu klime s vrućim ljetima. U prosjeku obiluje sa 2600 sunčanih sati tokom cijele godine. Tokom ljeta temperature su iznad 24 °C, dok one u zimskim mjesecima iznose minimalnih 6°C. Količina padalina tokom godine manja je od 800 mm. Najčešći vjetrovi su Bura i Jugo tokom zime, dok tokom ljeta najčešće puše maestral.

Ribarstvo

Grad Komiža, na Visu, stoljećima je bila ribarsko središte Jadranskog mora. Ova mala zajednica, koja nikad nije prelazila broj od 3500 stanovnika, jednom je imala čak 1000 ribara. Komiški ribari su bili poznati po svojim regatama kojima su prelazili dojmljive udaljenosti kako bi došli do mjesta pogodnih za ribolov – uključujući Palagružu. Isti su također izgradili vlastitu gajetu Falkušu. Upravo s tim brodovima su Komižani, ako ih je vrijeme poslužilo, prelazili udaljenosti i do 42 milje između Palagruže i Komiže u manje od 5 sati.

Stiniva Vis

Najljepša plaža na otoku Visu. Stiniva je od 1967. godine zakonom zaštićeni spomenik prirode, vjerojatno u prošlosti nastala urušavanjem svoda špilje. Proglašena je najljepŠom europskom plažom 2016. po izboru čitatelja portala ''European best destination''.

Stiniva


Blue Cave Bisevo island

Najpoznatija znamenitost viškog arhipelaga, nalazi se u uvali Balun na istočnoj strani otoka Biševa. Naziv je dobila po odsjaju sunčevih zraka koje obasjavaju špilju modrom bojom.

Modra špilja


Island Brusnik

Brusnik je pučinski otočić vulkanskog podrijetla, ukupne površine oko 3 ha. Udaljen je oko 13 milja od Komiže na otoku Visu, a zaštićen je 1951. godine kao spomenik prirode. Ovaj otočić je stanište endemične forme krške gušterice te gnjezdilište galeba klaukavca i sivog sokola.

Brusnik


Porat Bay Bisevo

Uvala Porat nalazi se na zapadnom dijelu otoka Biševa. Krasi je pješčana plaža i bistro more. Idealna je za cijelodnevni izlet. U neposrednoj blizini plaže nalazi se restoran okružen borovima koji pružaju prirodni hlad tokom cijelog dana.

Porat


Monk Seal Cave Bisevo

Medvidina Špilja nalazi se na južnom dijelu otoka Biševa u uvali Trešjavac. To je najduža jadranska morska špilja koja je 1967. godine proglašena geomorfološkim spomenikom prirode. Na kraju špilje se nalazi malo žalo na kojem je nekada obitavala sredozemna medvjedica.

Medvidina


Green Cave Ravnik

Zelena Špilja se nalazi na otočiću Raviku na južnoj obali Visa. Atraktivna je zbog otvora koji se nalazi u središtu visoke kupole kroz koji prodire sunčevo svijetlo i u mraku špilje stvara prekrasne efekte. Dobila je ime po svom zelenkastom odsjaju koji je posljedica mnoštva zelenih algi. Zbog svojih geomorfoloških karakteristika proglašena je spomenikom prirode.

Zelena špilja